Sveikas maistas – kodėl privalome valgyti kuo daugiau spalvų?

Sveikas maistas – kodėl privalome valgyti kuo daugiau spalvų?

Fitonutrientai (angl. phytonutrients) yra naturalūs cheminiai junginiai randami augaluose – vaisiuose bei daržovėse, jie užtikrina pilnavertę mitybą bei teikia naudą sveikatai. Įdomu tai, jog kiekviena spalva mūsų organizmą veikia skirtingai, todėl svarbu žinoti kaip kiekviena spalva patenkina Jūsų organizmo poreikius. Nors fitonutrientai nėra gyvybiškai svarbūs, kaip vitaminai ir mineralai, tačiau jie gali padėti užkirsti kelią įvairioms ligoms ir išlaikyti sveiką organizmą.

Augaluose randama daugiau kaip 30 000 fitonutrientų, svarbiausi iš jų : karotenoidai, elaginė rūgštis, flavanoidai, resvaratrolis, gliukozinolatai, fitoestrogenai. Fitonutrientai, dėl savo teikiamos naudos sveikatai gali būti prilyginami maistinėms medžiagoms. Tačiau jie nėra priskiriami prie angliavandenių, baltymų ar riebalų, pagrindinė jų funkcija organizme užtikrinti ląstelių funkcijų efektyvumą, kurių sklandus darbas užtikrina įvairių biocheminių reakcijų organizme vyksmą. Tokių reakcijų metu kuriami sveiki audiniai, bei organų sistemos, iš organizmo pašalinami toksinai, stiprinami raumenis bei imuninė sistema.

Raudona spalva

Tam jog palaikytumėte normalų širdies darbą, bei pagerintumėte kraujagyslių sistemos veiklą, į mitybos racioną rekomenduojama įtraukti kuo daugiau raudonos spalvos daržovių bei vaisių. Šios spalvos vaisiai ne tik gerina širdies darbą, tačiau ir užtikrina imuninės sitemos stiprinimą.

Violetinė – mėlyna spalva

Šios spalvos daržovės bei vaisiai palaiko efektyvų smegenų darbą, padeda širdžiai bei kraujagyslėms išlikti sveikoms, taip pat kovoja su vėžinėmis ląstelėmis, bei stabdo priešlaikinio senėjimo riziką.

Žalia spalva

Žalios spalvos daržovės bei vaisiai itin svarbūs regėjimui, plaučių bei kepenų funkcionalumui palaikyti. Įtraukdami žalios spalvos produktus į savo mitybos racioną – užtikrinsite normalų ląstelių augimą bei stiprinsite kaulus.

Balta spalva

Baltos spalvos vaisiai bei daržovės, kaip ir tamsūs violetinės ar mėlynos spalvos produktai turi antivėžinių ląstelių. Gerina ne tik širdies bei kraujagyslių darbą, tačiau ir palaiko normalų cukraus kiekį kraujyje.

Geltona spalva

Geltonos spalvos produktai palaiko puikų regėjimą, stiprina imuninę sistemą užtikrina augimą bei vystymasį. Geltonos ir orandžinės spalvos vaisiuose bei daržovėse gausu antioksidantų, kurie įtakoja senėjimo procesų stabdymą.

Jūsų komentarai