KlausimaiCategory: MitybaAr prieskonių naudojimas mityboje turi kokios nors reikšmės žmogaus sveikatai?
Anonymous asked 2 m. ago

Norėjau pasiteirauti ar prieskoniai naudojami maisto ruošoje turi kokią nors įtaką žmogaus sveikatai? Labiausiai domina cinamonas, čili pipiras, ciberžolė, kmunas, kuminas ir imbieras.

1 Answers
Ekspertas Staff answered 2 m. ago

Priekoniai nuo seno buvo naudojami ne tik kulinarijoje, tačiau ir medicinoje – vaistų gamyboje. Jūsų įvardinti prieskoniai turi begalę naudingų savybių žmogaus organizmui:
Cinamonas – puikus antioksidantų šaltinis, padedantis kovoti su peršalimo ligomis, įvairiomis bakterijomis bei virusais. Sergantiems diabeto ligomis, cinamonas turi didelę reikšmę, kadangi reguliuoja cukraus kiekį kraujyje.
Imbieras – žinomas kaip puiki profilaktinė priemonė nuo peršalimo ligų, uždegiminių procesų, sergant peršalimo ligomis imbieras padeda pagreitinti organizmo išsivalymą nuo įvairių bakterijų. Be to, imbieras žinomas kaip vienas veiksmingiausių, natūralių skausmo slopintojų.
Kuminas – geriausia priemonė gerinti virškinimo veiklai, padeda sureguliuoti žarnyno veiklą, turi daug antibakterinių savybių.
Čili pipirų sudėtyje esantis kapcaisinas teikia nepakeičiamą naudą mūsų organizmui, juose esantys antioksidantai padeda skaidyti produktuose esančius konservantus, kovoti su įvairiais mikrobais. Siekiant atsikratyti svorio čili pipirai – nepakeičiamas ingredientas, kuris pagreitina medžiagų apykaitą bei skatina virškinimo procesus.
Ciberžolės sudėtyje esantis kurkuminas – veiksmingiausias uždegimų slopintojas, turintis ypatingų gydomųjų savybių sergantiems kepenų ligomis, kadangi apsaugo kepenis nuo įvairių toksinų.
Kmynai – nuo seno žinomi kaip vaistinis augalas, yra įvairių vaistų sudėtyje, daugiausiai naudos kmynai teikia mūsų virškinimo sistemai.