Naturalūs vaisių ir uogų vitaminai – subalansuotai mitybai žiemos metu!

2016 gegužės 30
Naturalūs vaisių ir uogų vitaminai – subalansuotai mitybai žiemos metu!

Neretai,  tobulėjančios maisto pramonės technologijos pasitarnauja tik produktų pelningumui didinti. Tačiau liofilizacija – priešingas procesas, produktą pabranginantis iki 10 kartų, tačiau padedantis išvengti sezoniškumo uogose, vaisiuose ir daržovėse bei išsaugantis beveik visus vitaminus ir fermentus reikalingus subalansuotai mitybai.

Liofilizacijos proceso metu iš produkto pašalinama drėgmė. Kitaip tariant – maisto (vaisių, uogų, daržovių, mėsos ir kt.) turinčio vandens džiovinimas labai žemoje temperatūroje  (-60°C), vakuuminėje erdvėje. Liofilizacijos metu užšaldytuose produktuose esantis vanduo išgarinamas ledo pavidalu, jo neatšildant ir nepaverčiant į vandenį (t.y aplenkiant skysčio fazę). Procesas vyksta kol nebelieka ledo, o garas ištraukiamas į kitą talpyklą. Priklausant nuo džiovinamos maisto rūšies, tai gali trukti iki keletos parų.

Liofilizuojant produktus, nenaudojamos jokios cheminės medžiagos ar konservantai, todėl vartojant šias uogas, vaisius bei daržoves – lengviau laikytis subalansuotos mitybos principų.  Be to, tokiu būdu išdžiovinti produktai išsaugo net 98% vertingų medžiagų. Tuo tarpu apdorojant produktus termiškai, biologiškai aktyvių medžiagų ir vitaminų juose lieka tik 25%, džiovinant įprastu būdų – 40%, o užšaldant produktus juose išsaugoma iki 85% vitaminų.

Nors išgarinus vandenį produktas tampa labai lengvas (10kg liofilizuotų uogų atitinka 100 g šviežių), tačiau išsaugo savo formą, dydį, spalvą ir kvapą, tik tekstūra tampa traški ir puri, o skonis – koncentruotas ir kur kas intensyvesnis.

Taigi nuo šiol, galite mėgautis natūraliais vitaminais ne tik sezono metu – įtraukdami liofilizuotus vaisius ar uogas į kasdienį racioną galite lengvai subalansuoti mitybą, bei užtikrinti optimalų reikalingų maistinių medžiagų įsisavinimą!