Kalorijos ir maistinės medžiagos

Kalorijos ir maistinės medžiagos

Sotumas – jausmas, kuris nurodo žmogui, jog jis suvalgė pakankamą kiekį maisto, skrandyje esantys receptoriai hormoniniais bei neurologiniais signalais siunčia šią informaciją į žmogaus smegenis. Sotumo jausmo atsiradimui įtakos turi ir kiti veiksniai, tokie kaip maisto kokybė, maistinė vertė, valgymo greitis. Paprastai žmogus pasijunta sočiu – 20min laikotarpyje nuo valgymo pradžios iki pabaigos. Jei žmogaus valgymo tempas yra itin greitas – atsiranda rizika persivalgyti, kadangi skrandis nespėja siūsti signalų į žmogaus smegenis, ir tokiu būdų suvartojamas didesnis kiekis maisto. Didelę įtaką sotumo jausmui daro ir maistinės medžiagos, pavyzdžiui suvalgius 400 g porciją vištienos ir kuskuso salotų gausite daug – skaidulinių medžiagų, baltymų bei kompleksinių angliavandenių, šios maistinės medžiagos palaipsniu išskiria energiją, todėl suteikia ilgalaikį sotumo jausmą. Visai priešingai žmogaus organizmas reaguoją į sunkų, riebų maistą, pavyzdžiui picą – 150 g picos gabalėlis turi tiek pat kalorijų kiek ir 400 g minėtų salotų (400kcal), tačiau kardinaliai skiriasi šių produktų maistinė vertė. Kartu su pica gaunama daug paprastųjų angliavandenių, sočiųjų riebalų, kurie itin greitai patenka į kraują gliukozės pavidalu. Nespėjus sunaudoti iš jų gautos energijos ir organizmas paverčia juos – riebalais. Tokiu būdų didinamas blogojo cholesterolio kiekis, bei didėja rizika susirgti įvairiomis širdies, kraujagyslių ligomis.

Jūsų komentarai