Kaip susidaryti mitybos planą? Dažni valgymai – raktas į sėkmę?

Kaip susidaryti mitybos planą? Dažni valgymai – raktas į sėkmę?

Dažnai svorio metimui kelią užkerta įsitikinimas, jog pasiekti rezultatų įmanoma tik valgant itin retai arba itin mažomis porcijomis. Tačiau tai – netiesa, paros maisto racioną išskirstę į 4 – 5 mažus valgymus, padėsite išlaikyti sotumo jausmą, stabilizuosite cukraus kiekį kraujyje bei optimizuosite energijos lygį, be to, visa paros maisto davinį paskirstant į 5 nedidelius valgymus lengviau reguliuosite suvartojamų kalorijų kiekį, taigi savo tiklsą – numesti svorio, pasieksite greičiau. Dažnas valgymas neasocijuojasi su svorio augimu, daug didesnę įtaką tam daro tai ką valgome, kuriuo paros metu ir kokiomis porcijomis.

Kaip dažnas valgymas veikia mūsų organizmą?

Jei neseniai sugalvojote numesti svorio ar tiesiog pasijusti sveikesniu bei energingesniu – labai svarbu laikytis šio 4 – 5 valgymų principo. Tai gali padėti jums išmokti reguliuoti ir suprasti savo alkio bei sotumo jausmus. Kartais siekiant sureguliuoti savo mityba didžiąją dalį rezultato lemia psichologinis nusiteikimas, įvairios dietos neretai sukelia trūkumo jausmą, kuomet iš valgiaraščio išbraukiami mėgstami patiekalai ar produktai. Valgant 5 kartus per dieną galite nuraminti savo alkio signalus, kas sumažina rizika cukraus kiekio kraujyje svyravimui, bei nevaldomam norui užkandžiauti nesveikais produktais. Turėdami galimybę valgyti po nedaug, tačiau dažnai padėsi te išvengti persivalgymo, be to, valgymo planas susidedantis iš dažnų ir mažų patiekalų padės sureguliuoti cholesterolio bei insulino kiekius.

Kaip susidaryti mitybos planą?

Planuojant valgymus pirmiausiai reikėtų žinoti bendrą reikalingą kalorijų kiekį, atsižvelgiant į asmenines fiziologines savybes, atsiminkite, nėra tokio mitybos plano, kuris tiktų visiems. Internetinės skaičiuoklės nustatančios reikiamą kalorijų kiekį padės jums suprasti kiek kalorijų bei maistinių medžiagų jūsų organizmas reikalauja, atsižvelgiant į jūsų amžių, lytį, ūgį, svorį bei fizinį aktyvumą. Sužinojus kalorijų poreikį belieka išdalinti jas į 5 atskirus valgymus, atsižvelgiant į paros laiką bei rekomenduojamas maistinių medžiagų proporcijas. Atminkite, jog 1200 kalorijų – yra mažiausiais kiekis,  kuris būtinas užtikrinti reikiamą energijos kiekį, jei per dieną suvartosite mažiau nei 1200 kalorijų gali prasidėti energijos stoka, raumenų nykimas, bei maistinių medžiagų, vitaminų ir mineralų trūkumas.Kiekvieno valgymo metu – privalu užtikrinti maistinių medžiagų kiekį bei patenkinti organizmo poreikį. Venkite mažų, tačiau riebių ar kaloringų patiekalų, kurie ne tik padidina cukraus kiekį organizme, tačiau suteikia tik trumpalaikį sotumo jausmą, kuris netrukus virsta į alkį. 2012m. amerikiečių atliktas tyrimas, kurio rezultatai paskelbti ,,Journal of Clinincal Nutrition” nustatė jog žmonės, kurie vengia pagrindinių valgymų, o juos keičia užkandžiavimu turi didesnę riziką susirgti 2 tipo cukriniu diabetu. 

Jūsų komentarai