Ką slepia produktai su sumažintu riebalų kiekiu?

Ką slepia produktai su sumažintu riebalų kiekiu?

Besirūpinantys savo sveikata, siekiantys sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje ar palaikyti sveiką širdį, dažnai renkasi alternatyvius produktus, su sumažintu riebalų kiekiu. Tačiau ar tokie maisto produktai išties yra sveikesnis pasirinkimas, teikiantis naudą mūsų sveikatai?

Vietoje sočiųjų riebalų – hidrinti

Kaip žinia, siekiant pagerintį bendrą sveikatos būklę ypač širdies veiklą, reikia sumažinti sočiųjų riebalų kiekį mūsų mityboje. Tai reiškia vengti riebių pieno produktų, raudonos mėsos ir tam tikrų perdirbtų maisto produktų. Tiesa, jog riebalai turi ne tik dvigubai daugiau kalorijų nei angliavandeniai ar baltymai, tačiau labiausiai jie įtakoja arterijų užsikimšimą bei cholesterolio kiekio kraujyje padidėjimą. To pasekoje maisto pramonė produktus, kuriuose gausu gyvūninės kilmės riebalų užsimojo pakeisti augaliniais riebalais, tačiau kai kuriems pakeitimams reikėjo pakeisti augalinio aliejaus struktūrą, tam, jog jį būtų galima naudoti vietoje kietųjų riebalų. Šis procesas vadinamas hidrinimu, padedančiu išgauti pakankamai kietus riebalus, tinkamus maisto perdirbimo pramonei. Šiandien žinomas vadinamųjų hidrintų riebalų poveikis sveikatai, būtent sumažinto riebumo produktuose dažnai aptinkami šie riebalai.

Cukraus spąstai

Taip pat kaip ir sočiųjų riebalų pakeitimas hidrintais, veiksmingas būdas išgauti reikiamas skonines savybes, plačiai naudojamas maisto pramonėje – cukraus kiekio padidinimas, tam jog mes ir toliau galėtumėme mėgautis puikaus skonio bei tekstūros produktu. Visa tai reiškia jog tipiškas, mažai riebalų turintis produktas turi ženkliai didesnį angliavandenių kiekį, kuris gali sukelti cukraus kiekio kraujyje svyravimus bei potraukį daug angliavandenių turinčiam maistui. To pasekoje – itin sunku kontroliuoti bendrą suvartojamų kalorijų skaičių, todėl dažnai ,,mažai riebalų‘‘ turinčių sausainių pakuotė tampa itin viliojanti. Mityba, kurioje gausu angliavandenių gali būti tokia pati žalinga sveikatai kaip ir aukštą riebalų kiekį turinti mityba, padidinanti diabeto, širdies ligų riziką bei blogojo cholesterolio kiekį kraujyje.

Kodėl su maistu būtina gauti riebalų?

Mūsų racione privalo būti tam tikras, optimalus riebalų kiekis, kuris ne tik daro mūsų maistą skanesniu, tačiau teikia naudą organizmui. Riebalai be kalorijų tiekimo organizmui – atsakingi už daugybę kitų funkcijų. Pirmiausiai tokiuose produktuose kaip riešutai, sėklos ar riebi žuvis esančios omega – 3 riebiosios rūgštys  yra kertinė medžiaga, padedanti išlaikyti sveikas kraujagysles, tinkamą hormonų pusiausvyrą bei nervų sistemą. Riebalai mūsų mityboje padeda įsisavinti tam tikrus vitaminus, kurie yra tirpūs tik riebaluose! Tokius kaip vitaminas D, E ir K. Jei mūsų mityboje stipriai sumažėja riebalų kiekis, arba jų išvis atsisakoma – iškyla grėsmė imunitetui, kaulų sveikatai bei kitiems sveikatos sutrikimams.

Kaip užtikrinti gerųjų riebalų įsisavinima?

  • Valgyti daugiau riebios žuvies;
  • Į mitybos raciona įtraukti riešutus, sėklas;
  • Iš raudonos mėsos pašalinti riebalų sluoksnį;
  • Atidžiai tikrinti produktų etiketes, vengti didelio sočiųjų riebalų kiekio bei nepirkti produktų, kuriuose yra hidrintų riebalu;
  • Pakeisti riebius padažus, pavyzdžiui majonezą į natūralų jogurtą, turintį didelį baltymų kiekį.

Bendrą riebalų, bei sočiųjų riebalų kiekį galite apskaičiuoti su sveikasmaistas.lt skaičiuokle!

Rekomenduojamas riebalų kiekis suaugusiam vyrui/moteriai

 

Bendras 70 g
Sočiųjų riebalų 20 g
Cukraus 90 g

 

Kas yra daug, o kas – mažai?

Daug

Mažai – norma

Bendras riebalų kiekis Daugiau kaip 17,5 g / 100g Mažiau kaip 3g / 100 g
Sočiųjų riebalų kiekis Daugiau kaip 5 g / 100 g Mažiau kaip 1,5 g / 100 g
Angliavandeniai iš cukraus Daugiau kaip 22, 5 g / 100 g

Mažiau kaip 5 g / 100g